Houthaarden

Verantwoord houtstoken begint bij De Drie Kronen

Bij het stoken van hout is een traditionele schoorsteen noodzakelijk. De diameter hiervan is afhankelijk van het toestel welke u wilt plaatsen. Het rookkanaal dient minimaal de diameter van de uitgang van de kachel te zijn. Deze mag ook groter zijn maar daardoor wordt de trek bevorderd en wordt het rendement van de kachel wat lager. Het hout wordt minder goed verbrand. Dit kan verminderd worden door het plaatsen van een klep in de pijp op de kachel. De afvoer mag nooit kleiner zijn dan de uitgang van de kachel. 

Het ontwerp van een houthaard en het sfeerelement zijn erg belangrijk, maar tegenwoordig mag dit niet langer ten koste gaan van het milieu. Daarom wordt er gekozen voor duurzame brandstoffen en houthaarden met een hoog rendement en een lage uitstoot van fijnstof. De moderne houthaarden kennen een zeer volledige verbranding en zijn voorzien van een luchttoevoer voor de primaire verbranding, secundaire verbrandig en soms zelfs voor de tertaire verbranding. Hierdoor halen de houthaarden en -kachels een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. Dit wil zeggen dat het hout maximaal opbrand, er blijft zeer weinig as over. Hierdoor ontstaat er minder roet en komt er minder aanslag op de ruit. Aangezien de lucht langer in de haard blijft is het toestel beter te regelen en vraagt de haard minder snel om brandstof. Dus minder stookkosten, minder afval en heerlijke stralingswarmte.

De huidige generatie haarden en kachels zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand. Dit helaas in tegenstelling van de open haard. Hoe komt dit? Het eerste grote verschil is dat alle houthaarden en kachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze te voorzien van een glazen raam/deur. Vaak denken mensen dat hierdoor de stralingswarmte een stuk lager is. Maar dat is niet waar. Doordat de haard wordt gesloten stijgt juist de temperatuur in de verbrandingskamer. Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd door middel van achterwanden van vermiculliet en betonkeramiek en worden de rookgassen via een omweg weggeleid. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk gehouden en worden alle stoffen die vrijkomen optimaal verbrand. Dit resulteert niet alleen in een schone verbranding maar ook in een optimaal genot van de vrij gekomen warmte.

Verder zijn er houthaarden welke aangesloten kunnen worden aan de cv, vloerverwarming, zonnepanelen en een buffervat. Hierdoor kunt u uw gehele woning verwarmen door middel van een houtkachel. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Brunner.

 

Links: Square 75 tunnel van Wanders

Midden: Lima van Hase met keramieke bekleding

Rechts: Senza van Jydepesjen

Inbouw houthaard Square 75 tunnel
Hout kachel Lima
Houtkachel Senza sfeer

Links: Cosmo 1147 van Jydepesjen

Midden: Inzethaard Universal-6 80 van Barbas

Rechts: Liftdeurhaard Corner van Brunner 45/67/44


Houtkachel Jydepejsen Cosmo
Inzet houthaard Universal-6 80
Houthaard hoek Brunner

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Op afspraak
Woensdag
Op afspraak
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 17:00

Avondopening enkel op afspraak.

Maak een afspraak

Klik hier

Social media

Facebook Twitter Instagram

Contact

Volkelseweg 8
5427 RB Boekel
T 0492-321595
F 0492-323257
E info@dedriekronen.nl
Profiteer direct van onze korting en bestel online houtpellets op http://onlinehoutpellets.nl/